لایه برداری پوست با سالیسیلیک اسید
سالیسیلیک اسید که نام دیگرش ارتو-هیدروکسی بنزوییک اسید است ، جزو گروه کلی بتاهیدروکسی اسیدها می باشد. مشخصات و کاربرد سالیسیلیک اسید را اولین بار یک درماتولوژیست آلمانی به نام Unna مطرح کرد.
این ترکیب ماده ای لیپوفیلیک است که پیوندهای لیپیدی بین سلولهای لایه کرنیفرم را میشکند و با توجه به اثر آنتی هایپرپلاستیک روی اپیدرم ، گزینه مناسبی برای لایه برداری می باشد. هم چنین سالیسیلیک اسید خاصیت ضد میکروبی و ضد التهابی دارد.
اندیکاسیون های لایه برداری با سالیسیلیک اسید شامل موارد آکنه و لگاریس ؛ آکنه روزاسه ؛ ملاسما ؛ لک ایجاد شده در پی التهاب (PIH) ، کک ومک ، لنتیگو ، آسیب های پوستی ناشی از خورشید در حد خفیف تا متوسط ، پوست های با ظاهر خشن است.
لایه برداری پوست با سالیسیلیک اسید به خوبی در انواع تیپ های پوستی و در تمامی نژادها قابل انجام است.
کاربردهای اولیه سالیسیلیک اسید به صورت پماد 50 % برای درمان Freckle ، لک ، لنتیگو ، کراتوز و هم چنین تغییرات پوست پشت دست وساع ناشی از نور آفتاب یا پیری بوده است. در متدهای ابداعی اولیه پس از درمان با ترتینویین موضعی و TCA موضعی از سالیسیلیک اسید %50 درصد استفاده میگردید که به مدت 48 ساعت در موضع باقی می ماند و پس از پاک کردن ترکیب فوق لایه برداری و پوسته ریزی اتفاق می افتاد که طی 10 روز کامل میگردید.
کاربرد سالیسیلیک اسید در تیپ های پوستی تیره با غلظت %20 و %30 بسیار ایمن، با کمترین عارضه جانبی ودرعین حال بسیار موثر خواهد بود. سالیسیلیک اسیدبا غلظت %70 نیز در درمان آکنه و پیگمنتاسیون و ملاسما کارایی حدود 75% نتیجه رضایت بخش و بهبودی واضح ، %25 بهبودی متوسط و %5 بهبودی اندکی داشت.
به طور کلی از مزایای سالیسیلیک اسید میتوان به ایمنی مصرف در تمام تیپ های پوستی، تاثیر بسیار خوب برآکنه ولگاریس ، تاثیر یکنواخت در زمان کاربرد ، و ایجاد اثر بی حسی موضعی دقایقی بعد از مصرف میباشد که در نتیجه تحمل آن را برای بیمار راحت می نماید، اشاره کرد و از معایبش میتوان عمق نفوذ محدود و تاثیر ناچیز در بیماران با Photo damage بارز را ذکر کرد.
در بازار معمولاً سالیسیلیک اسید به صورت پماد و یا بهتر بگوییم پودر که پس از رقیق سازی به شکل خمیر در می آید ، قطره متیل سالیسیلات ، محلول با پایه آب یا الکل ( اتانول) درغلظت های %20 و%30 و %50 یافت میگردد. البته امکان دارد لابراتوارهای دیگری باشند که سالیسیلیک اسید را با فرمولاسیون وغلظت خاصی تهیه نمایند.
مقالات مرتبط : تزریق ژل | جوانسازی پوست | کلینیک پوست | دلایل ریزش موی آقایان | درمان ریزش ابرو